Innstillinger

Kan jeg legge inn vår egen logo slik at den kommer på analysene?

Ja. Gå inn i System – Mapper og filer. I feltet «Firmalogo» kan du legge inn eget logo. Størrelsen på bildefilen (.JPG eller .PNG format) bør være 250 x 120 piksler med en oppløsning på 70 piksler /inch.

Kan jeg endre farger på kurven i en sikteanalyse?

Ja. Gå inn i System – Innstillinger – Analyser. Der kan du slå av/på grenseverdier som skygge, velge farge på kurve og sammenligningskurve.

Når jeg lister mine analyser f.eks under «Sikteanalyse: Oversikt» så finner jeg ikke alle analysene. Hvor er de?

I utgangspunktet lister oversiktsvinduene maks 1000 analyser. Resten av analysene er der fortsatt, men må søkes frem i søkefeltet. Du kan endre hvor mange analyser som skal vises i System – Innstillinger. Endre verdien i «Maks antall rader i registre»

Kan jeg legge inn egen tekst i eposten som blir sendt av analysene?

Ja. Gå inn på System – Innstillinger – Epost. Her kan du legge inn et eget emne og en tekst til eposten.

Kan vi legge inn en ferdig signatur på ytelseserklæringer?

Ja. Gå inn i System – Mapper og filer. I feltet «Signaturfil» kan du legge til en PNG signatur fil.

Er det noen måte å registrere selve prøveuttaket / «prøve-bøtta» på?

Ja. Ønsker du å registrere prøveuttaket aktiverer du «Registrer prøveuttaket» under System – Innstillinger – Analyser. Lagre. Du vil deretter finne «Prøver» som ikon på hovedkontrollen

Hvordan kan jeg skrive ut tomme analyser som jeg kan bruke til kladdeark under analyseregistrering?

Fra hovedkontrollen velg funksjonshjulet øverst til venstre og velg «Analysemaler». Dobbelklikk deretter på den analysen du ønsker mal til

Sikteanalyser

Kan jeg sammenligne sikteanalyser mot hverandre?

Ja. Er det brukt samme sikter i analysene slik at sammenligningsgrunnlaget er likt kan dette gjøres på to måter.
1. Åpne sikteanalysen. Trykk på firkanten oppe i høyre hjørnet. Legg inn % verdier manuellt.
2. Åpne den ene sikteanalysen. Klikk på funksjonshjulet (tannhjulet) i analysen og velg «Sammenlign med analyse…». Velg deretter analysen du vil sammenligne med.

Vi ønsker å bruke «rest på sikt» og ikke «passert sikt». Mulig?

Ja. Dette stilles inn under System – Innstillinger – Analyser. Huk av for «Bruk rest på sikt». Lagre.

Hva er bp?

«bp» står for bunnpanne

Hvilken verdi skal registreres i «bp» / bunnpannen i en sikteanalyse?

Du kan registrere den faktiske vekten av bunnpannens innhold eller du kan fortsette summasjonsinnveiningen slik som for andre sikt. Systemet vil skjønne hva du har lagt inn

Kan jeg sammenligne sikteanalysen jeg nettopp har tatt med et gjennomsnitt?

Ja. Klikk på funksjonshjulet i analysen og velg «Sammenlign med snittanalyse».

Hva er smtp tjener?

SMTP tjener er en tjeneste for sending av epost. Du får ikke sendt analyser elektronisk fra Labark om du ikke har oppgitt en smtp tjener. Dette gjøres under System – Innstillinger – Epost. Hva din smtp tjener er for noe kommer ann på hvilken nettleverandør du har. Kontakt de for informasjon om smtp tjener adressen du må bruke.

Sikteanalysen jeg akkurat har tatt dukker ikke opp i statusbildet på hovedkontrollen?

Oppdateringen av statusbildet skjer i intervall på 1 minutt. Har den akkurat blitt oppdatert tar det da 1 minutt til analysen dukker opp

Vil gjerne ha siktekurven inn i et Excel er. Er dette mulig?

Ja. Dobbelklikk på grafen når du har analysen oppe. Grafen kommer da opp i et større vindu. Gjør vinduet så stort som du ønsker grafen. Bruk CTRL+C (CMD+C for Mac) eller gå opp på menyen og velg Rediger – Kopier. Gå inn i Excel arket og lim inn.

Hva er «Send til skrivebord»?

Analysen blir lagt på ditt skrivebord som en pdf fil.

Har fått slettet en analyse. Er det mulig å få den tilbake?

Ja. Gå inn i System – Innstillinger – System. Huk av for «Vis slettede elementer». Lagre. Åpne «Sikteanalyser» under Registre for å liste ut sikteanalyser. Slettede elementer er uthevet i rødt. Åpne den slettede analyse. Gå opp på funksjonshjulet og velg «Gjenopprett». Gå inn i System igjen og huk bort «Vis slettede elementer». Lagre.

Produkter

Får ikke valgt noe i de lyse grå tekstfeltene, får heller ikke skrevet i de

De tekstfeltene som er lyse grå er innsettingsfelter. Trykk «Enter» tasten og du vil få opp en liste med valg avhengig av hvilket type felt markøren står i.

Ingen av feltene inne på et produkt under generellt kan endres på, hva må jeg gjøre?

De feltene som ligger under generellt, kvalitet, sammensetning osv inneholder data/felter som er med på CE dokumenter og ytelseserklæringer. Er feltene og teksten grå må det åpnes for revidering. Trykk på låsen til høyre for å låse opp for redigering. Dette vil arkivere gjeldene informasjon og produktdokumentene vil få et nytt versjonsnummer. Om du ikke ønsker dokumentkontroll kan denne funksjonen slås av. System-Innstillinger-System. Huk bort «Bruk dokumentarkiv med låsing»

Får beskjed om at jeg må velge et sikteoppsett, hvor gjør jeg det?

Når du legger inn et produkt må systemet vite hvilke sikter du skal bruke for å sikte dette produktet. Om du bruker fraksjonsbetegnelse i navnet til produktet vil systemet prøve å skjønne hvilke sikter du skal ha med og lager et sikteoppsett til deg. Er det slik at d/D er utenfor standard vil den ikke klare det. Stemmer ikke oppsettet helt med hva du ønsker legger du til eller trekker fra sikter under fanen «Grenseverdier»

Bruker en Windows maskin og får ikke opp pdf dokumenter

For å vise pdf dokumenter trenger pc versjonen Acrobat Reader eller annen form for pdf fremviser. Last ned Acrobat Reader

Hva er alarmer?

Alarmer er varslinger om at intervallet for prøvehyppighet for et produkt er overskrevet. Intervallene defineres under fanen «Alarmer» i produktvinduet for hvert enkelt produkt.

Får ikke sendt analyser

Får du en feilmelding er det noe galt med innstillingene for epost. Innstillingene finner du under System – Innstillinger – Epost.

Innstallering

Hvor kan jeg installere Labark?

Labark støtter pr i dag pc med Windows Vista eller nyere og Macintosh 10.7 eller nyere. Vi har planer om å også støtte linux i fremtiden

Hva er brukernavnet og passordet etter installasjon?

For å logge inn første gang etter installasjon må du bruke brukernavn: admin Passordet er det du oppgav under installasjon.

Jeg har et innloggingsvindu oppe og får beskjed om at jeg må velge avdeling først?

Labark er bygget opp for å støtte opptil 10 avdelinger. Derfor må du velge hvilken avdeling du skal logge inn på. Dette gjøres i «Logg inn» bildet. Trykk på avdelingen du vil logge inn på og deretter skriv inn brukernavn og passord. Har du ingen avdelingsnavn i vinduet kan du trykke på funksjonshjulet øverst til venstre. Velg «Avdeling…». I matrisen som kommer opp fyller du inn avdelingsnavnet under navn.

Har åpnet «Avdelinger…» fra innloggingsvinduet for å redigere avdelingene, men får bare lagt inn navn på en avdeling

Hvor mange avdelinger du kan legge inn er styrt av din lisens. Kontakt oss for mer info.

Skal installere en ny versjon av Labark. Hvordan gjør jeg det?

Gå inn på siden for nedlastinger og last ned siste versjon. Når filen er lastet ned kjører du filen og installerer programmet på samme sted som det ligger installert på maskinen i dag. Etter installering starter du opp Labark og systemet vil oppdatere seg.